Luna februarie stă să treacă și nu putem să o lăsăm să plece fără a puncta două evenimente și fără a, da a aduce un omagiu, către doi oameni cărora sportul de cea mai înaltă performanță le curge prin sânge.BERCIpaval anama

Într-o țară în care prin sport se înțelege fotbal și eventual baschet și handbal (trecător, când e la modă și tenis sau rugbi) doi nebuni frumoși ai Clujului au redefinit noțiunea de sport individual. Un segment sportiv care din păcate, în ciuda puzderiei de medalii aduse României pe plan internațional și Clujului pe plan național, este cenușăreasa alocărilor financiare și atenției opiniei publice și mediei.

La ultimele 4 Jocuri Olimpice (Sydney- 2000, Atena – 2004, Beijing – 2008 și Londra – 2012) se observă o continuă scădere a recoltei de medalii a lotului României și a locului ocupat în clasamentul pe națiuni. De la locul 11 la 27 și de la 26 de medalii (11 de aur) la doar 9 medalii (2 de aur). Ca să nu mai vorbim de perioada de glorie a României (sau teribila Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, când 14 țări ex comuniste, în frunte cu URSS au boicotat Olimpiada, iar România a adunat 20 de medalii de aur, fiind pe locul secund pe națiuni, după, normal, SUA)

 

Moscova 1980: locul 7 /  6 medalii de aur – 6 medalii de argint – 13 medalii de bronz, total medalii: 25

Los Angeles, 1984: locul 2 /  20 – 16 – 17, total: 53

Seul, 1998: locul 8 / 7 – 11 – 6 , total: 24

Barcelona, 1992: locul 14 /  4 – 6 – 8 , total: 18

Atlanta, 1996: locul 14 / 4 – 7 – 9, total: 20

Sydney, 2000: locul 11 / 11 – 6 – 9, total: 26

Atena, 2004: locul 14 /  8 – 5 – 6, total: 19

Beijing, 2008: locul 17 / 4 – 1 – 3 , total: 8

Londra, 2012: locul 27 / 2 – 5 – 2, total: 9

 

În ciuda acestei secete de la nivelul delegației tricolore, judo-ul feminin a înregistrat în ultimii 15 ani rezultate de la foarte bune, la de excepție. Epopeea judo-ului feminin românesc a debutat în 2000, când, la JO Sydney, Simona Richter, legitimată la CSM Cluj, obținea cu Florin Bercean lânga tatami, prima medalie olimpică a judo-ului românesc, un bronz, la categoria +78kg. Anii următori tripleta de aur a Clujului, Simona Richter, Ioana Dinea și Laura Moise au cucerit alte medalii la competițiile interne și internaționale, la seniori. La Cluj se creiona o forță internațională a judo-ului feminin. Lotul Olimpic de judo feminin a fost mutat la Cluj, iar sub bagheta lui Florin Bercean, an de an medaliile au curs. Antrenor al Lotului Olimpic de Judo feminin și al secției de judo a CSM Cluj, Florin Bercean a reușit ca la fiecare competiție majoră, fie că vorbim de Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene, de seniori, tineret, cadeți sau juniori, să obțină rezultate fantastice, în ciuda statutului de cenușăreasă a sportului, de care se „bucură” în România judo-ul. Astfel, Clujul a devenit fără îndoială capitala judo-ului românesc – la ultimele Naționale, CSM a obtinut 2 podiumuri complete, la categoriile 52 kg și 63 kg, iar la celelalte categorii a obținut câte 2 medalii). Și, mai mult, Clujul a devenit chiar una din capitalele Europei în judo-ul feminin, lucru certificat de federația Internațională de Judo, care în 2010 l-a desemnat pe Florin Bercean antrenorul anului! Iar de atunci rezultatele au continuat să curgă. Într-un clasament din 2009 încoace, România ocupa locul 26 din 150 de țări, cu 44 medalii de aur, 44 de argint și 96 de bronz cucerite la feminin și masculin, fetele aducând încă majoritatea medaliilor. Iar aici merită a aminti nume precum Corina Căprioriu, Loredana Ohâi, Ștefania Dobre, Monica Ungureau, Alexandra Pop, Camelia Ioniță (toate legitimate la CSM Cluj) sau Alina Dumitru ori Andreea Chițu (Steaua) – toate antrenate de Florin Bercean și toate medaliate la Jocurile Olimpice, Mondiale sau Europene, de seniori, tineret sau cadeți.  Iar pe plan național, Florin Bercean reușește să mentină Clujul în Top cu sportive precum Andrada Secrieru, Roxana Ioanca, Ilaria Toma, Florisa Horwath, Renata Bucătari sau Andreea Panea. Toate acestea datorită unui vrăjitor al judo-ului: Florin Bercean, care pe 14 februarie a împlinit o frumoasă vârstă! La mulți ani, vrăjitorule al tatami-ului!

Un alt sport individual, o altă cenușăreasă a sportului românesc: luptele libere. Și, chiar dacă de data aceasta nu vorbim de Cluj precum de o capitală, luptele libere sunt un sport iubit pe malurile Someșului. Iar unul din reprezentanții care duce mai departe renumele luptelor clujene asigurat de nume precum Laszlo Szabolcs, Ioan Marton, Adrian Malata, Gheorghe Marton, Adrian Stratu, Ștefan Sos, Ionel Oltean, Ion Adam, Ilie Popa, Aurel Cătinaș sau Liviu Bolboacă  este cel al Ana Mariei Paval. De cinci ori medaliată la Campionatele Europene cu bronz, la un pas de bronzul olimpic la JO Beijing 2008, Ana Maria Pavăl, legitimată o lungă perioadă la CSM Cluj, unde a fost pregătită de Vasile Vișan, practică luptele din 2015. Din păcate, după 10 ani de efort, la Campionatele Naționale din acest an, Ana Maria Pavăl a decis să se retragă. Dar, va rămâne alături de luptele libere, ea urmând o nouă carieră ca antrenoare.

CSMJUDOcsm cluj,florin bercean,judo,lupte,paval ana maria,simona richter
Luna februarie stă să treacă și nu putem să o lăsăm să plece fără a puncta două evenimente și fără a, da a aduce un omagiu, către doi oameni cărora sportul de cea mai înaltă performanță le curge prin sânge. Într-o țară în care prin sport se înțelege fotbal și...